Aandachtig aanwezig zijn

Doel

Leren om met de volle aandacht aanwezig te zijn bij de persoon. Het doel van de oefening is niet om je lekker te ontspannen (al is dat niet erg), maar om meer grip te krijgen op de turbulentie in je hoofd.

 

Moeilijkheid

We zijn vaak snel afgeleid. Onze geest is altijd met van alles en nog wat bezig, vaak zonder dat we ons hiervan bewust zijn. De gedachten kunnen gaan naar wat eerder is gebeurd of vooruit lopen op wat nog moet komen, we kunnen ons verliezen in beelden en oordelen over de persoon, of we kunnen door gedachteassociaties heel ergens anders uitkomen.

 

Oefening

  • Ga ergens zitten waar het rustig is, probeer wat te ontspannen en ga met je aandacht naar één punt. Dat kan een voorwerp zijn waar je naar kijkt, muziek waar je naar luistert, of bijvoorbeeld je ademhaling. Dat laatste is het gemakkelijkst, omdat je daar goed contact mee kunt maken en je hebt het altijd bij je, zodat je de oefening overal kunt doen.
  • ls je merkt dat je gedachten afdwalen, constateer dat dan en breng je aandacht weer terug naar het gekozen aandachtpunt.

Je kunt deze oefening een aantal keer per dag doen, telkens een paar minuten. Het kan soms lijken dat je meer afgeleid bent dan normaal. Dat lijkt zo, omdat je je er nu meer bewust van bent als je afgeleid bent.

 

Toepassing in de praktijk

Je kunt de oefening ook meer naar de praktijk brengen door je tijdens eenvoudige handelingen die niet veel concentratie vragen, toch met je volle aandacht naar de handeling te gaan, zonder afgeleid te raken. Daarna kun je het ook gaan oefenen tijdens contactmomenten met anderen.

Contactformulier

contact

Aanmelden @bulletin

 

Aanmelden cursus