Liefdevol aanwezig zijn

Doel

Leren om op een authentieke manier liefdevol aanwezig te zijn bij een persoon.

 

Moeilijkheid

Als we negatieve oordelen hebben over het gedrag van iemand, of als we bijvoorbeeld ongeduldig woorden omdat iemand niet vlug genoeg is, blokkeren deze oordelen en gevoelens ons vermogen om ons liefdevol voor de persoon te voelen.

 

Oefening

  • Ga ergens zitten waar je de persoon kunt zien die je bij deze oefening wilt gebruiken; hoeft het niet te weten. Als de persoon niet in de buurt is, kun je ook in je gedachten voorstellen dat hij bij je is en je kunt hem in je gedachten zien.
  • Probeer je nu een situatie voor te stellen die voor de persoon erg moeilijk is en waar hij zich ongelukkig bij voelt en je hulp nodig heeft. Gebruik je empathische vermogen om in te voelen hoe hij zich voelt.
  • Stel je nu voor dat je je voorneemt de persoon te helpen en daarbij de wens uitspreekt dat je hoopt dat hij zich door je hulp weer goed gaat voelen. Hou deze gedachte een paar minuten vast.
  • Sluit af door met je aandacht naar je zelf te gaan en jezelf voor te houden dat het goed was om de persoon te helpen en dat je je hier best voldaan over mag voelen

NB. Deze oefening is een vereenvoudigde en verkorte versie van een compassie-oefening uit het boeddhisme. Op de Gentle Teaching website is een link naar deze volledige oefening als je deze wilt doen.

 

Toepassing in de praktijk

Je kunt gedurende dag de essentie van deze oefening meerdere malen doen. Iedere keer als je ziet dat iemand het ergens moeilijk mee heeft, kun je bewust proberen in te voelen hoe hij zich voelt en (als je geen tijd hebt om hem echt te helpen) in je gedachte je hulp aanbieden en te wensen dat hij zich prettig gaat voelen.

Contactformulier

contact

Aanmelden @bulletin

 

Aanmelden cursus