Rust zoeken in jezelf

 

Doel

Af en toe even bijtanken als het druk is en je geen echte pauze kunt nemen omdat je de mensen niet alleen kunt laten.

 

Reden

Het is niet goed om lange tijd op scherp te staan en alles in de gaten te moeten houden. Als het niet mogelijk is om een echte pauze te nemen, moet je een manier vinden om toch nu en dan voor jezelf te zorgen.  Dat kan door je wat in jezelf terug te trekken en alleen te reageren op wat in de omgeving gebeurt als dat echt noodzakelijk is.

 

Oefening

Stap 1: Je kunt deze 1ste stap van de oefening doen op een plek waar veel mensen in beweging zijn, en waar je niets mee hoeft te doen, bijvoorbeeld in een winkelcentrum.

  • Probeer je ontspannen te voelen in de ruimte waar je bent en haal rustig adem.
  • Kijk om je heen naar de mensen die in beweging zijn zonder deze mensen echt nadrukkelijk te bekijken of oogcontact met hen te maken.
  • Breng nu je aandacht naar jezelf door rustig te ademen en het in- en uitademen nadrukkelijk te voelen. Tegelijk blijven je ogen en oren open: je ziet mensen zonder echt naar ze te kijken, je hoort geluiden zonder er echt naar te luisteren. Zo’n 90% van je aandacht gaat naar jezelf, en de resterende 10% gaat naar de omgeving.
  • Probeer dit een tijdje vol te houden tot je voelt dat je echt aan het ontspannen bent.

 

Stap 2:  Deze 2de stap doe je in een ruimte met mensen waar je soms wel iets mee moet

  • Neem de mensen in de omgeving waar en kijk even bewust wat ze allemaal aan het doen zijn.
  • Laat nu het nadrukkelijk kijken los, en ga met je aandacht naar jezelf, naar je ademhaling. Blijf nu op een open manier de mensen waarnemen, zonder nadrukkelijk te kijken wat ze doen. 90% van de aandacht naar jezelf en de resterende 10% naar de omgeving.
  • Probeer dit een tijdje vol te houden tot je voelt dat je aan het ontspannen bent.
  • Maar zodra iemand iets doet dat echt je aandacht nodig heeft, is de pauze over en doe je wat van je verwacht wordt.

 

Toepassing in de praktijk

Je kunt dit het beste beginnen te oefenen als het niet te druk is in de ruimte of de groep.

Je kunt deze techniek van de aandacht naar binnen keren ook gebruiken als je er iets spannends gebeurt. Naarmate je vaker geoefend hebt de rust in jezelf te vinden, kun je ook op deze momenten je soms snel weer even herpakken.

Contactformulier

contact

Aanmelden @bulletin

 

Aanmelden cursus