Transformeren van verstorende emoties

 

Doel

Leren om energie van verstorende emoties te benutten om de persoon onvoorwaardelijk te kunnen ondersteunen en om zo mogelijk escalaties te voorkomen.

 

Reden:

Emoties geven energie; ook de verstorende emoties. Als jee de emoties los laat, valt deze energie weg. Als je de energie kunt transformeren in de energie van compassie, kun je de kracht ervan gebruiken om de ander daadwerkelijk te helpen. Bovendien is compassie een de-escalerende energie die kan helpen escalaties te voorkomen.

 

Oefening

Deze oefening is een vervolgstap op de oefening in het leren loslaten van verstorende emoties.

Neem ook hier voor de verschillende onderdelen van de oefening telkens een paar minuten om het ‘binnen’ te laten komen.

  • Als je de verstorende emotie los hebt gelaten, voel dan even de rust in jezelf. Je kunt voor een moment ook de herinnering aan het moment helemaal los laten.
  • Roep nu het moment weer op in je herinnering. Maar kijk nu niet naar wat de persoon deed, maar naar wat bij hem de aanleiding was en hoe hij zich voelde: gefrustreerd, niet gezien, afgewezen, onmachtig, enzovoort?
  • Probeer je voor te stellen dat dit vast niet de eerste keer is dat de persoon in deze situatie verkeerde; wat moet het voor hem betekenen om dan iedere keer een negatieve reactie van anderen te krijgen?
  • Probeer je sterk in te leven in de gevoelens van de persoon en leef met hem mee. Stel je voor dat dit jou zou overkomen; wat zou jij dan willen dat een begeleider voor je doet?
  • Probeer je nu voor te nemen dat je – ongeacht het lastige gedrag waarmee de persoon zijn ongenoegen uit – je je uiterste best gaat doen om de persoon te geven wat hij nu nodig heeft.
  • Stel je voor hoe je ook daadwerkelijk de persoon geeft wat hij nodig heeft, en hoe dit hem weer tot tevredenheid laat komen.
  • Als je echt niet in staat bent te geven wat de persoon nodig heeft, kun je dit gevoel van onmacht dan accepteren en hem op een zo warm mogelijke manier zeggen dat je hem niet kunt geven wat hij nodig heeft?
  • Voel nog even na  en voel je trots en voldaan dat je, ondanks dat het moeilijk was, de persoon onvoorwaardelijk hebt gesteund.

 

Toepassing in de praktijk

Evenals bij de oefening het loslaten van emoties, is het ook hier belangrijk om eerst te oefenen om het in de praktijk werkelijk toe te kunnen passen. Je kunt nadrukkelijk beginnen met situaties die kleine ongenoegens bij je oproepen, voor je het in de meer heftige situaties gaat toepassen. 

Contactformulier

contact

Aanmelden @bulletin

 

Aanmelden cursus