Mag ik mezelf niet blijven?

 

Een veel gestelde vraag bij mensen die voor het eerst met Gentle Teaching te maken krijgen, is of ze dan iemand anders moeten worden.  Dat lijkt soms zo, maar het is niet zo.

 

Liefdevol zijn is een kernkwaliteit van mensen. Ouders zijn van nature liefdevol naar hun kinderen, hetgeen meteen een duidelijk bewijs dat ieder  mens het vermogen om liefdevol te zijn in zich heeft. Mensen die gekozen hebben om in de zorg of in het onderwijs te werken, geven ook vrijwel altijd aan dat ze deze keuze gemaakt hebben omdat ze iets voor anderen willen betekenen. Dit is ook een duidelijke uitingsvorm van de liefdevolle kernkwaliteit van mensen.

Het probleem is echter dat we niet altijd in staat zijn om deze liefdevolle houding naar een kind of cliënt ook altijd vol te houden. Daar kunnen veel redenen voor zijn waar we in dit onderdeel van de website nog wel op terugkomen.

 

Als je het idee hebt dat je heel erg moet veranderen en jezelf niet meer kunt zijn om met Gentle Teaching te kunnen werken, is het de vraag welk beeld je over jezelf hebt. Vind je dat je de persoon bent die ongeduldig is, die kinderen of clienten op een overheersende manier probeert onder controle te houden. Of vind je dat je iemand bent die liefdevol is, en die graag zijn best wil doen om kinderen en kwetsbare mensen zo goed mogelijk te helpen en ze te leren zich veilig bij je te voelen. De meeste mensen zullen zich toch meer aangesproken voelen door het tweede beeld dan door het eerste. Dus hou dat beeld ook voor ogen als je je afvraagt wie je feitelijk bent, of wat je karakter is. De basis en kern is liefdevol; daarbuiten zit een hoop aangeleerd gedrag dat er niet altijd zo prettig uitziet, maar waarvan we zijn geloven dat dat is wie we zijn.

 

Hoewel werken  vanuit een liefdevolle houding niet altijd gemakkelijk is, is het wel een manier van werken die de meeste voldoening oplevert en vaak ook veel nieuwe energie. Dit in tegenstelling tot werken vanuit een beheersmatige houding waarin je vooral bezig bent het gedrag van anderen te controleren en samen probeert het hoofd boven water te houden. Die houding kost energie en levert nauwelijks voldoening op. Als dit incidenteel is, is het misschien niet zo'n probleem. Maar als het dagelijks kost wordt, is het wel een probleem. Het kan zich dan uiten in

  • vermoeidheid
  • verlies van motivatie
  • irritatie ten opzicht ven de cliënten
  • het begin van burnout

Gentle Teaching is een methodiek die je uitdaagt, maar ook leert, om weer op een echte manier jezelf, namelijk liefdevol te zijn. Hiermee bewijs je niet alleen je clienten een dienst, maar in eerste instantie ook jezelf. Het werk gaat er leuker en interessanter door worden.

Maar het gaat niet vanzelf. Voor sommigen vraagt het om een investering in jezelf en het doen van gerichte trainingen. Deze zullen op dit deel van de website aan je gepresenteerd worden.

 

Contactformulier

contact

Aanmelden @bulletin

 

Aanmelden cursus