Geliefd en Liefdevol

De woorden 'geliefd' en 'liefdevol' worden weinig gebruikt in de context van professionele zorgverlening, maar binnen Gentle Teaching gebruiken we deze woorden bewust. Het is wel belangrijk om uit te leggen wat ermee bedoeld wordt, omdat er nogal eens verwarring over bestaat.

 

Als we zeggen dat een persoon de behoefte heeft om zich door de begeleider geliefd te voelen, bedoelen we niet dat hij wil dat de begeleider verliefd op hem is. We bedoelen dat de persoon ervaart / voelt dat de begeleider

  • een persoonlijke verbinding met hem aangaat
  • invoelt hoe het met hen gaat er wat hij voelt
  • al het mogelijk doet om te zorgen dat het goed met hem gaat

Voor de begeleider betekent dit dus ook omgekeerd dat liefde toelaten en voelen voor een persoon wat anders is dan verliefd zijn op de persoon of dat hij van de persoon zou moeten gaan houden zoals doorgaans bedoeld wordt in liefdesrelaties. 

 

Mensen die moeite hebben met de woorden 'geliefd en liefdevol' in de context van een professionele relatie, willen ze vaak vervangen door woorden als gewaardeerd of gerespecteerd voelen en de ander waarderen of respecteren. Deze woorden dekken een deel van wat we onder geliefd en liefdevol verstaan, maar niet de hele lading. Wat ze missen is de persoonlijke verbinding en het commitment dat daaruit voortkomt om je in te zetten voor het welzijn van de persoon. En dit is wel waar het om gaat. Je kunt respect hebben voor, of waardering geven aan mensen die je nauwelijks kent en waar je geen persoonlijke verbinding mee voelt. 

 

 

Heeft u vragen of opmerkingen

over deze pagina? 

klik dan hier

 

  

 

 

Contactformulier

contact

Aanmelden @bulletin

 

Aanmelden cursus